Kink i ryggen / Hekseskudd

Formålet med denne artikkelen er å gi deg innsikt i temaet, om det er farlig, hvor lenge det varer samt gi deg tips for å få deg raskere ut av smerten. Hekseskudd og kink i ryggen vil bli brukt om hverandre i denne artikkelen. Kink i ryggen vil bli kalt "kink i ryggen" og "hekseskudd" om hverandre.

Har du vondt i ryggen akkurat nå?

Formålet med denne artikkelen er å gi deg innsikt i temaet, om det er farlig, hvor lenge det varer samt gi deg tips for å få deg raskere ut av smerten. Hekseskudd og kink i ryggen vil bli brukt om hverandre i denne artikkelen. Kink i ryggen vil bli kalt "kink i ryggen" og "hekseskudd" om hverandre.

kink i ryggen.jpg

Hva er en kink i ryggen / hekseskudd

Kink i ryggen er et annet ord for akutte korsryggssmerter. Det defineres som plutselige smerter og stivhet i ryggen. Det blir også kalt lumbago og hekseskudd. En ting de fleste er enige om er at det er vondt, ofte helvetes vondt! og ikke minst plagsomt.

Hvor i ryggen kjenner man det?

Det varierer veldig. Noen opplever kinken som smerte nederst i korsryggen, andre opplever den som muskelsmerter i ryggen eller at det er et smerte-bånd som strekker seg på kryss og tvers, oppover til ribbein og nedover setemuskulaturen. Fellesnevneren med Lauren Emily´s pasienter er at de opplever plutselige "hugg" eller spasmer i ryggen eller omkringliggende muskulatur. Den verste bevegelsen er ofte rotasjon og fremoverbøyning. Det er mange pasienter som ofte er svært bekymret over at de har pådratt seg prolaps, noe de ofte ikke har.

kink i ryggen.png

Kjenner du deg igjen i bildene over?

Hvor farlig er et hekseskudd​ eller kink i ryggen?

Et såkalt hekseskudd er i utgangspunktet ikke farlig, men det er ikke godt å vite hvor smertene kommer fra. Erfaringsmessig har mange pasienter rett i sine selv-diagnoser, men ikke alltid. Det kan potensielt være mye annet enn en akutt låsning i muskler og ledd som er årsaken til smertene dine. Det er derfor å anbefale å få dette sjekket hos noen som kan det.

Hvorfor har du pådratt deg kink i ryggen?​

Et hekseskudd kan oppstå etter en brå eller uvant bevegelse som for eksempel å måke snø, men kan også oppstå når man skal reise seg opp fra sengen på morgenen eller av annen “tynn luft” hvor man ikke helt vet hva som er årsaken. Som nevnt i starten av artikkelen ser man ofte at en endring kan være hovedårsaken til hekseskudd.

hekseskudd_edited.png

Hvor lenge varer hekseskuddet?

Ofte går ryggsmertene over av seg selv i løpet av et par dager, i andre tilfeller kan det vare i ukesvis. Er du ikke bedre i løpet av noen dager anbefaler vi å få det undersøkt og behandlet. PS tilbakevendende hekseskudd er et tegn på at noe må taes tak i. Det kan for eksempel være jobb situasjon, aktivitetsnivå og stressnivå.

Ting du kan gjøre selv for å få bukt med ryggkinken

Det å gi generelle tips er ofte vanskelig, da ryggsmerter ofte et sammensatt og komplekst problem. Øvelsene og tipsene kan ikke garantere å passe deg optimalt men vil i det fleste tilfeller kunne innvirke positivt.

1: Lytt til kroppen. Fortsett med bevegelser som ikke gjør vondt/eller har mild smerte-grad, stopp med ting som gjør smerten vesentlig verre.

2: Beveg deg! Gåturer med milde/tolererbare smerter er ofte en effektiv selv-behandling.

3: Finn ut hvilke muskler og ledd som forårsaker smerten, gjør deretter øvelser som spesifikt retter seg mot disse.

4: Ispose: Ispose reduserer den akutte smerten og sender samtidig nye signaler til hjernen, dette kan hjelpe deg raskere tilbake

5: Selvmassasje: Foam roller eller massasje-ball hvor du kjenner du treffer i området smerten stammer i fra.

Bevegelse_edited.png

Behandling av ryggkink/hekseskudd

Hvordan behandler kiropraktoren et hekseskudd eller en kink?

Slik ser en typisk prosess ut:

1: Kiropraktoren finner først ut om du faktisk har kink i ryggen, eller om det er noe annet.

2: Behandle eller henvise videre. Behandlings typer kan være manipulasjon(knekking) av låste ledd, muskel behandling av spesifikke områder og gi skreddersydde treningsprogram/tips for å få deg raskere frisk. Finner kiropraktoren ut at dette krever annen behandling eller spesialist - henviser han videre

Kiropraktor hekseskudd

Del

Del denne artikkelen

Hvis du følte dette ga deg verdi hadde vi satt pris på om du delte den. Hvem vet, kanskje noen av dine venner sliter med ryggen akkurat nå?