top of page

Piriformis syndrom

Hva er piriformis syndrom?

Piriformis syndrom er en tilstand som påvirker Piriformis-muskelen. Denne muskelen er lokalisert i seteområdet, og dens hovedfunksjon er å rotere hoften. Når Piriformis-muskelen blir stram eller irritert, kan den komprimere isjiasnerven, som går under/igjennom muskelen. Denne kompresjonen kan forårsake smerte, nummenhet eller prikking i benet eller setet. Piriformis syndrom forveksles ofte med isjias, men det er to forskjellige tilstander. Isjias er forårsaket av en diskusprolaps eller andre problemer med ryggraden, mens Piriformis syndrom er forårsaket av et problem med selve Piriformis-muskelen. Behandling for Piriformis syndrom involverer vanligvis tøying og massasje for å frigjøre muskelspenningenHvorfor har du fått piriformis syndrom?

Det er noen forskjellige grunner til at noen kan utvikle Piriformis syndrom. En årsak er overforbruk av muskelen, som kan skje hvis du deltar i aktiviteter som involverer mye hofterotasjon, som løping eller sykling. En annen årsak er en skade på muskelen, som kan føre til at den blir stram og irritert. I tillegg kan Piriformis syndrom være forårsaket av svake setemuskler og stramhet i andre muskler som får piriformis-muskelen til å jobbe "overtid", bli betent eller større, noe som resulterer i å trykke på en nerve som fører til smerte.
Symptomer på Piriformis syndrom

Det vanligste symptomet på Piriformis syndrom er smerter i baken. Denne smerten kan stråle nedover benet og inn i foten. Andre symptomer inkluderer prikking, nummenhet eller svakhet i benet eller foten, og problemer med å bevege det berørte benet. Piriformis syndrom kan også forårsake isjiasnervesmerter, som føles som en skarp, skytende smerte som renner nedover baksiden av beinet. I noen tilfeller kan Piriformis syndrom gjøre det vanskelig å gå eller sitte i lange perioder.


De vanligste symptomene

-smerter i baken

- problemer med å bevege berørte ben

-smerter i isjiasnerven

-prikking eller nummenhet i ben eller fot

-svakhet i ben eller fot


Behandling for Piriformis syndrom

Det finnes noen få forskjellige behandlingsalternativer for Piriformis syndrom. Det viktigste er å finne årsaken til smertene og korrigere disse. Hovedårsaken kan som tidligere nevnt være muskelubalanse i setemuskulaturen.


Fysioterapi kan også være nyttig for å strekke og styrke musklene rundt hoften for å fjerne trykket fra Piriformis-muskelen. Kiropraktiske justeringer og behandlinger kan også være nyttige for å lindre smerten.


Forebygging av Piriformis syndrom

Det er noen få ting du kan gjøre for å forhindre at Piriformis syndrom utvikler seg. Først må du sørge for å strekke musklene rundt hoften før du deltar i en aktivitet som involverer hofterotasjon. For det andre, varm opp skikkelig før trening. For det tredje, hvis du opplever smerte i setet, bena eller føttene, anbefaler vi deg å søke hjelp av en autorisert terapeut med kunnskap om dette. Piriformis syndrom mer vanlig hos personer som har stramme hoftemuskler eller svake setemuskler, så styrking og strekking av disse muskelgruppene kan hjelpe mye med å bli smertefri og balansere musklene dine.
Prognose

Piriformis syndrom er en tilstand som effektivt kan behandles med konservative metoder som tøying, massasje, kiropraktikk og fysioterapi. I de fleste tilfeller krever ikke Piriformis syndrom kirurgi. Men i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å lindre smerten. Prognosen for Piriformis syndrom er generelt god. Med behandling vil de fleste oppleve en reduksjon i smerte og andre symptomer.


Piriformis syndrom kan være en smertefull tilstand, men det finnes behandlinger tilgjengelig for å lindre smerten og ubehaget. Hvis du tror du kan ha Piriformis syndrom, snakk med kiropraktoren din eller din fysioterapeut for å få en diagnose og lage en behandlingsplan som passer for deg.


Vi håper du blir bedre snart!11 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page