top of page

Prolaps i ryggen

Oppdatert: 3. nov. 2022

Hvis du opplever symptomer på prolaps er det lurt å oppsøke kiropraktor eller lege:

• Smerter i korsryggen, baken, bena eller føttene

• Nummenhet eller svakhet i bena eller føttene

• Vansker med å bevege seg eller gå

• Vansker med vannlating eller avføring


Omtrent 1 av 10 personer vil oppleve en prolaps i ryggen i løpet av livet. De fleste prolapsene forekommer hos personer mellom 30 og 50 år, men kan oppstå i alle aldre.


En diskusprolaps i korsryggen kan være en svært smertefull tilstand. Det finnes imidlertid flere behandlingsalternativer som kan bidra til å lindre smertene og andre symptomer. Hvis du tror du kan ha en diskusprolaps, er det viktig å oppsøke lege eller kiropraktor for diagnose og behandling.


Anatomi

Mellomvirvelskiven er som en pute mellom ryggvirvlene, og når den får en rift, eller sprekker, kan gele-substansen i midten av skiven tyte ut og trykke på nervene rundt den. Dette kan forårsake smerte, nummenhet eller svakhet i bena eller ryggen. En diskusprolaps kan også gjøre det vanskelig å bevege seg. Dette kan skje på grunn av en plutselig skade, gjentatt belastning på ryggen, eller rett og slett med aldersrelatert slitasje.


Diagnostikk:

Hvis du tror du kan ha en skiveprolaps i korsryggen, er det viktig å oppsøke lege eller kiropraktor med en gang. De vil sannsynligvis spørre om symptomene dine og medisinske historie og deretter gjøre en fysisk undersøkelse. Under undersøkelsen vil de sjekke bevegelsesområdet ditt og se etter tegn på nervekompresjon. Billeddiagnostikk; for eksempel en MR eller CT-skanning, kan også bestilles for å bekrefte diagnosen.


Behandlingsmuligheter

Det er flere behandlingsalternativer som kan bidra til å lindre smerten og andre symptomer. Disse inkluderer:


• Kiropraktisk behandling: Kiropraktorer bruker ryggradsmanipulasjon for å justere ryggvirvlene og fjerne trykket fra nervene.


• Fysioterapi: En fysioterapeut kan lære deg øvelser og tøyninger for å lindre smerte og forbedre bevegelsesområdet ditt.


• Massasje: Massasje kan hjelpe til med å slappe av musklene rundt herniated disk og lindre smerte.


• Akupunktur: Denne gamle kinesiske praksisen innebærer å stikke tynne nåler inn i huden på bestemte punkter. Det antas å stimulere frigjøringen av endorfiner, som er naturlige smertestillende midler.


Kirurgi kan anbefales i noen tilfeller, men det vurderes vanligvis bare når andre behandlinger ikke har gitt lindring. .


Prognose:

De fleste med prolaps i korsryggen vil etter hvert bli frisk med konservativ behandling. Noen mennesker kan imidlertid oppleve kroniske smerter eller funksjonshemming. Hvis du har en diskusprolaps, er det viktig å følge legens eller kiropraktorens anbefalinger og holde deg aktiv. Med tid og riktig behandling er de fleste i stand til å finne lindring og gå tilbake til sine normale aktiviteter.


9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page