top of page

Krystallsyken - hva nå?


Krystallsyken: også kalt benign paroksysmal posisjonell vertigo (BPPV) er en vanlig lidelse i det indre øret som forårsaker episoder med svimmelhet, eller en snurrende følelse. Disse episodene varer vanligvis bare fra noen få sekunder til noen få minutter, og utløses ofte av en endring i hodets stilling, for eksempel når du ruller over i sengen eller ser opp på en gjenstand.


Krystallsyken er forårsaket av forskyvning av små krystaller av kalsiumkarbonat, som vanligvis finnes i utrikkelen, en del av det indre øret. Disse krystallene kan løsne og bevege seg inn i de halvsirkelformede kanalene i det indre øret, hvor de kan forårsake problemer med balansesystemet.


Symptomer på krystallsyken inkluderer svimmelhet, vertigo og en følelse av ustabilitet eller ubalanse. Disse symptomene kan være alvorlige og kan forårsake problemer med daglige aktiviteter som å gå eller stå.


Diagnose av krystallsyken

Gjøres vanligvis gjennom en fysisk undersøkelse og en rekke spesifikke posisjonstester som kan hjelpe med å identifisere den spesifikke halvsirkelformede kanalen som er berørt.


Behandling av BPPV

involverer vanligvis en rekke manøvrer, kjent som prosedyrer for kanalreposisjonering, som er utformet for å flytte krystallene tilbake til sin riktige plassering i utrikkelen. Disse manøvrene kan utføres av en kiropraktor, og kan gjentas til symptomene på krystallsyken har forsvunnet.


I noen tilfeller kan krystallsyken gå over av seg selv uten behandling. Det er imidlertid viktig oppsøke helsepersonell hvis du opplever symptomer på krystallsyke, da det kan være et tegn på en underliggende tilstand som krever legehjelp.


Totalt sett er krystallsyken en vanlig, behandlingsbar tilstand som kan forårsake betydelige symptomer på svimmelhet og vertigo. Med riktig diagnose og behandling er de fleste i stand til å komme seg etter krystallsyken og gå tilbake til sine normale aktiviteter.


Kiropraktor og krystallsyken? Kan vi hjelpe?

Ja. Først og fremst er kiropraktorer eksperter på muskel, nerve og skjelettsystemet og i stand til å gi deg riktig diagnose på hvorfor du opplever svimmelhet. Selv om du tror du har krystallsyken er det flere andre tilstander som kan forårsake svimmelheten din.


Krystallsyken behandling

Kiropraktorer er opplært til å diagnostisere og behandle tilstander i muskel- og skjelettsystemet, inkludert de som påvirker det indre øret og balansesystemet.


En vanlig kiropraktisk behandling for krystallsyken er Epley-manøveren, som er en serie spesifikke posisjonsbevegelser som er designet for å flytte den forskjøvede otoconia, de små krystallene som forårsaker BPPV, tilbake til deres riktige plassering i det indre øret. Denne manøveren kan utføres av en kiropraktor på kontoret, og kan gjentas til symptomene på BPPV har forsvunnet.


I tillegg til Epley-manøveren kan kiropraktorer også bruke andre teknikker for å behandle BPPV, for eksempel justeringer av cervikale virvler eller vestibulære rehabiliteringsøvelser. Disse teknikkene kan bidra til å forbedre funksjonen til balansesystemet og redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av svimmelhetsepisoder.


Totalt sett kan kiropraktisk behandling være en trygg og effektiv behandling for BPPV. Hvis du opplever symptomer på BPPV, som svimmelhet, bør du vurdere å se en kiropraktor for en grundig evaluering!

127 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page