top of page

Plantar fascitt

Oppdatert: 19. des. 2023


plantar fascitt

Lider du av plantar fascitt? I så fall er du ikke alene. Denne tilstanden er svært vanlig, og kan være ganske smertefull. I denne artikkelen vil vi diskutere årsakene til plantar fasciitt, ​​samt de ulike behandlingsalternativene som er tilgjengelige. Vi vil også gi noen tips om hvordan du kan redusere risikoen for å utvikle denne tilstanden. Så hvis du leter etter verdifull informasjon om plantar fascitt, ​​har du kommet til rett sted! Vi håper du liker artikkelen vår om plantar fascitt!


Hva er plantar fascitt?


Plantar fasciitt er en tilstand som resulterer i smerter i hælen og bunnen av foten. Denne tilstanden er forårsaket av betennelse i plantar fascia, som er et vevsbånd som løper over bunnen av foten. plantar fasciitt kan være ganske smertefullt, og kan gjøre det vanskelig å gå eller stå. Plantar fasciitt påvirker mer enn 2 millioner mennesker hvert år i USA alene!


Årsaker til plantar fascitt

Det er flere faktorer som kan bidra til utvikling av plantar fasciitt. En av de vanligste er overforbruk. Hvis du deltar i aktiviteter som legger mye stress på føttene dine, for eksempel løping eller basketball, kan det være mer sannsynlig at du får plantar fasciitt. Andre risikofaktorer inkluderer overvekt, trange legger eller akillessener og sko som ikke gir tilstrekkelig støtte.

1. Overbelastning

2. Å være overvektig

3. Å ha stramme legger eller akillessener

4. Bruk sko som ikke gir tilstrekkelig støtte

5. Alder (plantar fasciitt er mer vanlig hos middelaldrende voksne)


Symptomer på plantar fascitt

Det vanligste symptomet på plantar fascitt er smerter i hælen eller bunnen av foten. Denne smerten er vanligvis verre når du først står opp av sengen om morgenen, eller etter lengre perioder med stående eller gåing. Du kan også oppleve stivhet, hevelse og ømhet hos den berørte

-Hælsmerter som er verre om morgenen eller etter å ha stått over lengre tid

-Smerter som øker over tid

-Stivhet i hælen

-Hevelse i hælen

-Ømhet i hælen eller bunnen av foten
Diagnosen

Hvis du opplever symptomene på plantar fascitt, ​​er det viktig å oppsøke en kiropraktor eller annen helsepersonell. De vil spørre om dine symptomer og sykehistorie, og vil sannsynligvis utføre en fysisk undersøkelse. De kan også bestille tester, for eksempel røntgen eller MR, for å utelukke andre forhold. En kiropraktor diagnostiserer plantar fasciitt basert på symptomene


Etter å ha tatt en historie og utført en fysisk undersøkelse, kan kiropraktoren bestille tester for å utelukke andre forhold. Disse testene kan omfatte røntgen eller MR. Når andre tilstander er utelukket, vil kiropraktoren stille en diagnose av plantar fasciitt basert på symptomene
Kiropraktisk behandling for plantar fasciitt

Det er flere behandlingsalternativer tilgjengelig for plantar fasciitt. Den første behandlingslinjen er vanligvis konservativ, og kan omfatte hvile-, is- og tøyningsøvelser. Hvis disse tiltakene ikke gir lindring, kan kiropraktoren anbefale andre behandlinger, multistrålelaser som ortotika, massasje eller akupunktur. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å rette opp problemet.


1. Hvil

2. Is

3. Strekkøvelser

4. Ortotics

5. Multi radiance laserbehandling

6. Akupunktur

7. Kirurgi (i noen tilfeller)


Hvordan forebygge plantar fasciitt

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for å utvikle plantar fasciitt. Deltar du i aktiviteter som belaster føttene dine mye, sørg for å varme opp skikkelig og tøye før og etter trening. Bruk sko som gir tilstrekkelig støtte og demping, og skift dem ut når de blir utslitte. Hvis du er overvektig, prøv å gå ned i vekt for å fjerne belastningen fra føttene. Til slutt, hvis du har noen risikofaktorer for plantar fas
Multi radiance laserbehandling: Ny og lovende behandling!

En av de mest lovende nye behandlingene for plantar fasciitt er Multi Radiance laserterapi. Denne FDA-godkjente terapien bruker en kombinasjon av rødt, infrarødt og grønt lys for å redusere betennelse og smerte. En rekke behandlinger er vanligvis nødvendig for å oppnå best resultat. Imidlertid finner mange pasienter lindring etter bare noen få økter.

Det finnes behandlingsalternativer som kan gi lindring. Sørg for å diskutere alle alternativene dine med helsepersonell for å finne den beste behandlingsplanen for deg.
Strekkøvelser: (Video)

En av de beste tingene du kan gjøre for plantar fasciitis er å strekke leggmusklene og plantar fascia. Dette kan bidra til å redusere mengden spenning på vevet og la det gro. Det er flere strekninger som kan være gunstige.


For å strekke plantar fascia, start med å ligge på ryggen med beinet rett. Legg et håndkle rundt fotballen og trekk tærne forsiktig mot deg. Hold denne strekningen i 30 sekunder og gjenta 3 ganger.


For å strekke leggene, stå med føttene i hoftebreddes avstand og plasser hendene på en vegg. Gå frem med ett ben og hold hælen på bakken mens du lener deg inn i veggen. Du skal kjenne en strekk i baksiden av beinet. Hold denne strekningen i 30 sekunder og gjenta 3 ganger.


Hvis du lider av plantar fasciitt, ​​kan disse strekningene bidra til å gi lindring. Sørg for å gjøre dem regelmessig, og ikke glem å ise foten etter å ha strukket.
Prognose:

De fleste med plantar fasciitt blir bedre med konservativ behandling. Noen mennesker kan imidlertid trenge mer aggressiv behandling, for eksempel ortos, injeksjoner eller kirurgi. Den gode nyheten er at plantar fasciitt vanligvis kan kureres. Med riktig behandling vil de aller fleste oppleve lindring fra symptomene og kan gå tilbake til sine normale aktiviteter.


Hvor lang tid tar det før plantar fascitt heles?


Det kan være vanskelig å fastslå hvor lang tid det vil ta før plantar fasciitt helbreder, siden hvert tilfelle er unikt. Generelt blir de fleste imidlertid bedre med konservativ behandling i løpet av få måneder. Noen mennesker kan trenge mer aggressiv behandling, for eksempel ortos, injeksjoner eller kirurgi. Men selv i disse tilfellene kan plantar fasciitt vanligvis kureres. Med riktig behandling vil de aller fleste oppleve lindring fra symptomene og kan gå tilbake til sine normale aktiviteter.


Takk for at du leste og kontakt oss gjerne for spørsmål eller hjelp med plantar fasciitt!

31 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page